Επιλογή ροής ή κατεύθυνσης. Μια κρίσιμη απόφαση.

κριτήρια επιλογής ροής

Έρχεται η στιγμή στη διάρκεια των σπουδών σου που θα πρέπει να επιλέξεις ροή ή κατεύθυνση στη σχολή σου. Και εδώ γεννιέται το μεγάλο ερώτημα. Με τι κριτήρια να αποφασίσεις μιας και κάθε ροή χαρακτηρίζει το δίπλωμα ή το πτυχίο σου, παρόλο που αυτό είναι αδιάσπαστο και ενιαίο για όλες τις ροές της σχολής. Σίγουρα η επιλογή ροής απαιτεί σωστή πληροφόρηση, πολλή σκέψη και χρόνο συζήτησης με άλλους ανθρώπους.

Τι πρέπει, λοιπόν, να σκεφτείς πριν την επιλογή της ροής σου;

  1. Το αντικείμενο της αυριανής σου εργασίας
  2. Τα μαθήματα της ροής και αν αυτά σου αρέσουν
  3. Τους καθηγητές που διδάσκουν σε αυτήν

Αντικείμενο εργασίας

Το αντικείμενο της εργασίας που θέλεις να κάνεις στο μέλλον παίζει τον κύριο ρόλο στην απόφασή σου. Και αυτό διότι για να την εκτελέσεις χρειάζεσαι τα κατάλληλα εφόδια που πρέπει να πάρεις μέσα από τη μελέτη των μαθημάτων της αντίστοιχης ροής. Παραδείγματος χάρη αν ένας πολιτικός μηχανικός θέλει να ασχοληθεί με την οικοδομή θα πάρει την κατεύθυνση του Δομοστατικού και όχι του Συγκοινωνιολόγου. Άρα πρέπει να σκεφτείς βαθιά μέσα σου τι θέλεις να κάνεις στον εργασιακό σου βίο και μετά να επιλέξεις ροή.

Μαθήματα ροής

Στην κρίσιμη αυτή απόφαση των σπουδών σου μεγάλο βάρος έχει και το τι πραγματικά σου αρέσει. Ο πόθος σου για ένα συγκεκριμένο κομμάτι της επιστήμης ίσως πρέπει να έχει και μεγαλύτερο συντελεστή στην απόφασή σου από το αν η ροή ή κατεύθυνση θα σου ανταποδώσει αρκετά χρήματα στο μέλλον. Πάντα να έχεις στο νου σου, ότι αν σε κάτι είσαι καλός και σου αρέσει και δίνεις το 100% του εαυτού σου, τότε σίγουρα στο αντικείμενο αυτό θα βρεις και εργασία και θα διαπρέψεις και θα ζήσεις από αυτό με την κατάλληλη συνεχής εκπαίδευση και ενημέρωση. Άρα κάτσε και σκέψου τι πραγματικά σου αρέσει. Τι σου αρέσει να μελετάς και σε τι θέλεις να αφιερώνεις κάποιες από τις ώρες της καθημερινότητάς σου.

Οι καθηγητές που διδάσκουν

Σίγουρα στην απόφασή σου για επιλογή ροής παίζει ρόλο και ο κάθε καθηγητής που θα σου κάνει κάποια μαθήματα στη ροή. Καθηγητές που αγάπησες στα μαθήματα του κορμού, σίγουρα θες να τους έχεις και στα μαθήματα της ροής σου. Σωστή άποψη και πολλή λογική. Οπότε ενημερώσου για το ποιοι καθηγητές διδάσκουν και άσε και αυτό να επηρεάσει την απόφασή σου, μιας και θα σε βοηθήσει να τελειώσεις και πιο γρήγορα τις σπουδές σου.

Κλείνοντας λοιπόν, πριν πάρεις την απόφαση το πρώτο πράγμα είναι η ενημέρωση. Ρώτησε μεγαλύτερους συναδέλφους σου από τη σχολή και φίλους των γονιών σου που δουλεύουν ήδη σε εταιρείες ή ιδιωτεύουν. Η σωστή γνώση και πληροφόρηση θα σε βοηθήσει να λάβεις και τη σωστή απόφαση. Το δεύτερο είναι μια βουτιά μέσα σου για να καταλάβεις τι πραγματικά θέλεις. Και τρίτον η μελέτη του προγράμματος σπουδών της σχολής σου για ενημέρωση των μαθημάτων που έχει κάθε ροή αλλά και ποιοι είναι οι διδάσκοντες σε αυτήν.

Εμείς στον Άβακα μπορούμε να σε βοηθήσουμε στην απόφασή σου αυτή και να σου μεταφέρουμε τη δική μας εμπειρία μέσω του δικτύου συνεργατών που έχουμε. Δεν έχεις παρά να επικοινωνήσεις μαζί μας.